Starters actiever, minder investeerders in woningen

Investeerders in woningen waren vorig jaar een stuk minder actief dan in de jaren ervoor. Het Kadaster schrijft dit vooral toe aan de gewijzigde overdrachtsbelasting. Starters waren juist actiever. Hiermee lijken de maatregelen van de overheid vruchten af te werpen. 

In januari vorig jaar werd de overdrachtsbelasting voor investeerders in woningen verhoogd naar 8 procent. Wie een woning koopt voor de verhuur, ziet de startkosten fors stijgen door deze maatregel. Voor starters, kopers tot 35 jaar, werd de overdrachtsbelasting op nul procent gezet. Andere kopers die een woning voor eigen gebruik kopen, betalen nu 2 procent.

Starters actiever op woningmarkt
De aangepaste overdrachtsbelasting lijkt effect te hebben. Nu er minder woningen voor de verhuur gekocht worden, ontstaat er op de woningmarkt meer ruimte voor koopstarters. Deze groep kocht in 2021 dan ook meer woningen ten opzichte van het jaar ervoor.

Kopen van verhuurwoning minder in trek
In 2021 kochten investeerders veel minder woningen dan in 2020. Voor het eerst, sinds 2013, kochten zij minder woningen dan het jaar ervoor. Het aantal woningen gekocht door kleine investeerders werd 4 keer zo groot tussen 2010 en 2020. Ook zij kochten vorig jaar veel minder dan de jaren ervoor, namelijk 6.500 woningen.

In de media zijn het vaak de grote investeerders die worden neergezet als de grootste concurrenten voor koopstarters. In de praktijk zijn het eerder de kleinere investeerders die azen op hetzelfde type woningen.

Bron: Kadaster

Overdrachtsbelasting en zelfbewoningsplicht
De overheid heeft naast de overdrachtsbelasting nog meer pijlen in de koker om het kopen van verhuurwoningen te ontmoedigen. Zo is in diverse steden een zelfbewoningsplicht ingesteld. Na de koop moet je in deze steden zelf de bewoner van de gekochte woning worden. De exacte regels kunnen per plaats verschillen en er zijn ook uitzonderingen op de regel, zo beschreven we eerder al in dit artikel.

Los van het overheidsbeleid heeft de rente veel invloed op het enthousiasme onder investeerders in woningen. Een stijgende rente is negatief voor het uiteindelijke resultaat onderaan de streep. Kanttekening is dat sparen nog steeds weinig oplevert en mensen op zoek blijven naar alternatieven voor hun kapitaal, zoals woningverhuur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie