Goed energielabel steeds belangrijker voor kopers

“Welk energielabel heeft het huis”? Dat is tegenwoordig de belangrijkste vraag van huizenkopers. Het woningaanbod groeit en de invloed van een goed energielabel neemt toe. Daarbij houden kopers rekening met de investering die nodig is om een woning energiezuiniger te maken. Nog geen half jaar geleden waren dezelfde kopers blij als ze überhaupt een woning konden bemachtigen.

Hoewel woningen met een hoger energielabel al lange tijd populairder waren, neemt het verschil verder toe. Het prijsverschil tussen energiezuinige woningen en minder groene woningen wordt steeds groter. Naast de prijs lopen ook de verkoopaantallen van energiezuinige woningen minder hard terug, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Hogere woningwaarde bij beter energielabel
Afgelopen juli leverde een woning met label C gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woningen met een G-label. Het verschil is inmiddels opgelopen naar 11,6%. Met de actuele gemiddelde woningprijs kan het gaan om waardeverschil van bijna 50.000 euro. Vooral woningen die promoveren van een G naar C label profiteren van een hogere woningwaarde.

Groene woningen verkopen beter
In het derde kwartaal van 2022 zijn er in totaal 10% minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. Vooral de verkoop van minder groene woningen gaat langzamer. Zo werden er 12 tot 18 procent minder woningen verkocht met label E,F of G. Voor de overige labels bleef de verkoopdaling beperkt tot maximaal 10%. Voor woningen met label D was de verkoopdaling het kleinst met een terugloop van ongeveer 5%.

Makelaars zien dat een energiezuinige woning sneller verkoopt. Een woning met label G staat nu ongeveer 30 dagen te koop, terwijl een woning met label A tot en met C gemiddeld 25 dagen te koop staan. Aangezien het een gemiddelde is, kan de verkooptijd snel oplopen bij energielabels vanaf C.

Overbiedingen en energielabel
Ondanks de afkoelende woningmarkt wordt nog steeds bij 64 procent van alle woningverkopen overboden. Het gemiddelde verschil tussen de vraag en verkoopkoop prijs bedraagt 3 procent. Toch zijn ook hier de verschillen tussen energielabels groot.

Bij woningen met label A tot en met C wordt ongeveer twee derde boven de vraagprijs verkocht. Terwijl dit bij label F om 61 procent gaat en bij label G slechts 56 procent. Ook het vraag-verkoopverschil is fors. Bij A tot en met D woningen wordt er 3 tot 3,5% boven de vraagprijs geboden. Bij woningen met label G is dit 1,8%.

Woning verkopen met laag energielabel
Wil jij je woning verkopen en heeft jouw woning een laag energielabel? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Er is nog steeds veel vraag naar woningen en het woningtekort is niet van vandaag op morgen opgelost. Wel staan de geïnteresseerden niet meer rijendik in de rij voor een bezichtiging en kan de verkoop langer duren dan verwacht. Overigens bepaald niet alleen het energielabel de woningwaarde of verkoopsnelheid. Het type woning en de staat van de woning tellen ook. Zo zijn karakteristieke jaren ‘30 woningen populair, ondanks het vaak lagere label.

Vergeet niet een nieuw energielabel aan te vragen als je onlangs veel veranderd hebt aan je woning. Een hoog energielabel biedt veel voordelen. Wil jij je woning energiezuiniger maken, maar weet je niet of je voldoende financiële middelen hebt? Wij adviseren je graag over de financiering en mogelijkheden in jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie