DNB: woningprijs daalt maar herstelt in 2025

Voor heel 2023 verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen 5,1 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Dit is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de eerdere voorspelling uit december vorig jaar. Ook voor 2024 wordt een daling verwacht, al is deze met 3,8 procent minder sterk dan dit jaar. Na deze periode ziet DNB de huizenprijzen weer stijgen. 

In het scenario van DNB ligt de woningprijs eind volgend jaar circa 10 procent lager dan in de piek van 2022. Gelet op de sterke stijging van de woningprijzen in de afgelopen jaren is dit een bescheiden terugval. Alhoewel DNB aangeeft dat dalende prijzen een risico kunnen vormen voor huishoudens, verwacht de instantie niet dat de afkoelende woningmarkt tot financiële stabiliteitsrisico’s leidt.

Stijgende rente zorg voor lagere huizenprijzen
De afkoeling van de woningmarkt is terug te zien in dalende transacties en lagere prijzen. Deze ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan de gestegen hypotheekrente. Waar je juni vorig jaar nog een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar kon afsluiten tegen 2.88 procent, schommelt deze rente nu rond de 4.02 procent. De hogere maandlasten die dit met zich meebrengt, zorgt voor minder financiële ruimte bij het kopen van een woning.

De verwachting is dat er niet snel een einde komt aan de hogere renteniveaus, al is de hypotheekrente afgelopen weken licht gedaald. Centrale banken als de ECB hebben de belangrijke rentes in het afgelopen jaar meermaals verhoogd in strijd tegen de inflatie. Dit heeft ook effect op de hypotheekrente. Met de verhogingen van de rentes wil de ECB voorkomen dat producten en diensten, zoals je boodschappen, niet al te veel in prijs stijgen. De inflatie blijkt echter hardnekkig en moeilijk onder controle te krijgen.

Woningprijzen stijgen weer in 2025
Na 2024 verwacht DNB een herstel van de woningprijzen. Dat zal in 2025 nog een lichte stijging van 0,2 procent zijn. Vooral het herstel van inkomens van huishoudens is reden voor deze verwachting. Naast deze factoren stutten de volgende ontwikkelingen de woningprijzen:

  • De werkgelegenheid staat op een historisch laag punt. Hierdoor heeft een relatief groot aantal huishoudens voldoende inkomen voor het kopen van een eigen woning.
  • De nieuwbouw van woning verloopt stroef, om het voorzichtig uit te drukken. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vreest dat er dit jaar circa 6,5 procent minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd ten opzichte van 2022. Volgend jaar zal de min met 8 procent nog groter zijn. In plaats van de gewenste 100.000 woningen worden er dan slechts 66.000 woningen gebouwd. Fors minder dan nodig om aan de vraag te voldoen. Deze schaarste zorgt voor een bodem onder de huizenprijzen.
  • Ondanks dalende woningprijzen heeft een deel van de woningeigenaren overwaarde op de huidige woning. Deze overwaarde kan ingezet worden bij het kopen van een volgende woning, wat het effect van de gestegen hypotheekrente kan compenseren.

Waarom wordt er minder gebouwd?
De regels rond stikstof hebben volgens DNB vooral een vertragende werking op de nieuwbouw van woningen. Belangrijk is vooral dat projectontwikkelaars te maken hebben stijgende bouwkosten. Zowel bouwmateriaal als de financiering van nieuwbouwprojecten is duurder geworden. Mensen staan hierdoor niet meer massaal in de rij om in te tekenen op nieuwe woningen. Hierdoor stijgt het risico op tijdelijke leegstand en minder inkomsten voor projectontwikkelaars.

Heb je zelf een woning op het oog en wil je weten wat jouw maximaal mogelijke lening is? Onze specialisten helpen je graag met het berekenen en eventueel afsluiten van een passende hypotheek. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie