Regel deze zaken na een scheiding
Geplaatst op 01 augustus 2023
De gemiddelde scheiding heeft grote emotionele gevolgen. Daarnaast moet er veel geregeld worden en is de financiële impact groot. Dit wordt in de praktijk vaak onderschat. Het is zelfs een van meest voorkomende oorzaken voor financiële problemen.
Een scheiding zelf gaat in veel situaties gepaard met de nodige kosten. Denk bijvoorbeeld aan de rekening van een advocaat of mediator. Bovendien moet de scheiding ingediend worden bij de rechtbank. Dit zijn echter eenmalige kosten. De financiële impact is op langere termijn vaak groter. Vaak wordt hierbij vooral gedacht aan de gezamenlijke woning en het pensioen. Vergeet niet om ook je verzekeringen goed te regelen.
Schadevrije jaren gaan naar één partner
De premie van je autoverzekering kan flink stijgen na de scheiding. Deelden jullie een auto? Dan krijgt maar één van jullie de opgebouwde schadevrije jaren mee. Hierdoor kan de premie voor een nieuwe autoverzekering flink duurder uitpakken voor de ander. Ook als jullie beiden een eigen auto hadden, kan de autoverzekering duurder uitpakken na een scheiding. Dit verschilt echter sterk per situatie.
Zeg de overlijdensrisicoverzekering niet zomaar op
Denk goed na voordat jullie de overlijdensrisicoverzekering (ORV) opzeggen. Vooral als één van jullie recht heeft op alimentatie is voorzichtigheid geboden. Wanneer je ex-partner komt te overlijden, valt namelijk ook de alimentatie weg. Een ORV kan dit gat opvullen. Laat je hierover dus goed adviseren.
Gezamenlijke verzekeringen opzeggen
Veel verzekeringen kun je gezamenlijk afsluiten. Bij een scheiding moet hier iets mee gebeuren. In sommige gevallen moet deze gewijzigd of opgezegd worden. Vergeet dan niet om zelf weer een nieuwe verzekering af te sluiten. Dit zijn enkele verzekeringen die jullie aandacht verdienen:
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Inboedelverzekering
- Levensverzekering
- Opstalverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
- Reisverzekering
Gezamenlijke woning en echtscheiding
Een gezamenlijke woning kan bij scheiden problemen opleveren. Zo zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Om los van elkaar en de hypotheek te komen, moet je actie ondernemen. Dit kan door de woning te verkopen en de hypotheek volledig af te lossen. Of als één van jullie in de woning wil blijven moet de ander ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit kun je regelen bij een notaris.
Ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid kan meestal niet zomaar. Degene die achterblijft in de woning moet namelijk voldoende inkomen hebben om de hypotheeklasten alleen te kunnen dragen. Dit wordt opnieuw getoetst door de geldverstrekker. Heb je een hypotheek met NHG, dan kun je hier mogelijk aanspraak op maken als jullie gaan scheiden. Wil je hier meer over weten? We helpen je graag verder.
Verdeling pensioenen
Wanneer jullie beiden in loondienst werken, is de kans groot dat jullie ouderdomspensioen opbouwen. Het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd wordt evenredig verdeeld, tenzij jullie andere afspraken gemaakt hebben. De verdeling van dit pensioen kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Je krijgt immers ineens veel minder pensioen. Laat je dus goed adviseren over de verdeling en de gevolgen.
Bij een scheiding moeten vaak ook de overige spullen, vermogens en schulden verdeeld worden. Dit is vaak ingewikkeld in een toch al lastige tijd. Een mediator of advocaat kan jullie hier mogelijk mee helpen. Heb je vragen over de hypotheek, verzekeringen of pensioen bij een scheiding? Wij zijn je graag van dienst.