Hypotheek vaker meegenomen bij verhuizing

De meeneemregeling biedt je als huiseigenaar de mogelijkheid om je huidige hypotheek en de bijbehorende rente mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit kan voordelig zijn, vooral als je huidige rente lager is dan de actuele hypotheekrente. In het afgelopen kwartaal hebben fors meer mensen gebruik gemaakt van de regeling, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hoe werkt die regeling eigenlijk?

Het gebruik van de regeling is in het afgelopen kwartaal met 45% gestegen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld werd er voor €395.650 aan hypotheek aangevraagd, wat een stijging van 9,5% betekent. Dit bedrag is inclusief het meegenomen deel van de oude hypotheek. De gemiddelde aankoopprijs van een woning bedroeg ongeveer €591.070. Bij meer dan de helft van de aanvragen was er een aflossingsvrij deel aanwezig.

Hoe werkt de meeneemregeling precies?
Wanneer je besluit te verhuizen en gebruik wilt maken van de meeneemregeling zijn er een paar stappen die je moet volgen. Start met het controleren of jouw geldverstrekker de regeling aanbiedt. Dat is namelijk niet altijd het geval. Heb je groen licht, dan kan je in principe de huidige hypotheek en rente meenemen naar je nieuwe woning. Let wel op de voorwaarden, die per aanbieder kunnen verschillen. Zo moet je vaak binnen een bepaalde tijd verhuizen, meestal tussen de drie en zes maanden.

Wanneer kan ik mijn hypotheek meenemen?
Het meenemen van je huidige hypotheek is niet altijd mogelijk. Je hypotheek is namelijk verbonden aan je oude woning. Voor de geldverstrekker is een verhuizing in feite hetzelfde als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat opnieuw beoordeeld zal worden of je, op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe huis, het gewenste hypotheekbedrag kunt lenen. Als je aan alle criteria voldoet, kun je de voordelige voorwaarden van je bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe woning.

Hypotheek meenemen naar duurdere woning
Stel, je huidige hypotheek is €200.000 met een rente van 2,5% en je nieuwe huis kost €300.000. Je kunt dan die €200.000 tegen 2,5% blijven lenen, maar voor de extra €100.000 moet je een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele hypotheekrente. Het is dus belangrijk om goed te kijken of dit nog steeds voordelig is.

Let op deze punten
Houd bij de meeneemregeling rekening met enkele aandachtspunten. Zo moet de nieuwe hypotheek vaak binnen een bepaalde tijd worden afgesloten, anders vervalt het recht op de regeling. Ook kan het zijn dat de nieuwe hypotheek aan strengere voorwaarden moet voldoen, zoals een maximaal te lenen bedrag of een minimale looptijd. Misschien logisch, maar je hypotheek kun je alleen meenemen als jouw huidige hypotheek een vaste rente heeft.

Meeneemregeling en de bankspaarhypotheek
Heb je nog een bankspaarhypotheek? Bij een bankspaarhypotheek werkt de meeneemregeling iets anders. De bankspaarhypotheek combineert sparen en lenen, waarbij de spaarrente gelijk is aan de hypotheekrente. Bij de meeneemregeling met een bankspaarhypotheek neem je niet alleen de hypotheekrente, maar ook het opgebouwde spaarsaldo mee naar je nieuwe woning. Een hoge rente hoeft in deze situatie niet altijd een nadeel te zijn.

De meeneemregeling biedt bij een verhuizing goede mogelijkheden om te blijven profiteren van een lagere hypotheekrente. Laat je wel goed adviseren of dit in jouw situatie ook het geval is en welke voorwaarden gelden. Vragen hierover? Neem eenvoudig contact met ons op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie