Schade door fatbike kan grote financiële gevolgen hebben

Eerst waren het de elektrische steps die voor onrust op de weg zorgden. Een relatief nieuw gevaar is de fatbike. Bij normaal gebruik een handig vervoermiddel. Toch zijn ze verantwoordelijk voor veel ongevallen, vaak veroorzaakt door jonge weggebruikers. De schade? Die kan hard oplopen en voor grote financiële problemen zorgen. Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid?

Een fatbike is een fiets met extra brede banden, meestal tussen de 3,8 en 5 inch. Deze banden bieden veel stabiliteit en grip, handig voor ruw terrein. Maar de brede banden en het dikke frame maken de fiets ook zwaarder en vaak moeilijker te manoeuvreren.

Schade na ongeval met een fatbike
Stel je voor dat jij of je kind met een fatbike door de stad fietst en per ongeluk iemand omver rijdt. Zonder een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Die kan behoorlijk oplopen, vooral bij letselschade. Geen overbodige waarschuwing voor ouders die kinderen hebben met een fatbike. De schade kan tot grote financiële problemen leiden.

Uitsluiting van dekking
Bij een normale fatbike is het risico op een ongeval groter dan op de fiets. Laat staan als het om een opgevoerde fatbike gaat. Als je op een opgevoerd exemplaar rijdt en schade veroorzaakt, ben je niet verzekerd. Verzekeringsmaatschappijen dekken simpelweg geen schade die voortkomt uit het gebruik van opgevoerde voertuigen. Hetzelfde geldt als de schade om een andere reden aan jouw eigen gedrag toe te schrijven valt. Reden genoeg om je aan de regels te houden.

Aansprakelijkheid van ouders en kinderen
Ouders spelen ook een grote rol als het gaat om de aansprakelijkheid van hun kinderen. De mate van aansprakelijkheid van het kind zelf verschilt per leeftijd. Dat zit als volgt:

Kinderen tot 14 jaar
Voor kinderen onder de 14 jaar zijn ouders altijd aansprakelijk voor de schade die hun kind veroorzaakt. Dit betekent dat als je kind met een fatbike iemand anders schade toebrengt, jij als ouder in principe opdraait voor de kosten.

Kinderen van 14 en 15 jaar
Bij deze groep ligt de situatie iets ingewikkelder. In principe zijn deze kinderen zelf aansprakelijk voor schade die ze aan anderen toebrengen. Maar, als ouder kun je toch verantwoordelijk gehouden worden als je de schade had kunnen voorkomen. Dit geldt ook als jouw zoon of dochter een fatbike heeft opgevoerd en jij als ouder dat voor had kunnen zijn. Houd de vinger dus goed aan de pols.

Kinderen van 16 jaar en ouder
Kinderen uit deze categorie zijn zelf volledig verantwoordelijk voor de schade die ze aan anderen toebrengen. Dit betekent dat als je 16-jarige met een fatbike een ongeluk veroorzaakt, hij of zij zelf de consequenties moet dragen. Het probleem is wel dat de meeste jongeren van die leeftijd zelf niet de middelen hebben om de schade te vergoeden. Uiteindelijk komt dit dan toch voor rekening van de ouders. Een goede verzekering is ook hier essentieel.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking voor schade die bestuurders van een fatbike aan anderen toebrengen. Dit betekent dat, als je met je fatbike per ongeluk iemand anders letsel toebrengt of materiële schade veroorzaakt, de verzekering de kosten dekt. Dit kan gaan om medische kosten, reparaties, of vervangingskosten van beschadigde eigendommen. Check wel de exacte voorwaarden en uitsluitingen in de polis van de verzekering. Schade aan je eigen fatbike valt sowieso niet onder de dekking.

Zorg dat jij of je kinderen verantwoord de weg op gaan. Ook, of misschien wel zeker, op een fatbike. Ben je benieuwd of jouw AVP voldoende dekking biedt? Of heb je nog geen AVP? Neem voor advies vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie