Wat doet de handelsoorlog met je hypotheekrente?

Sla een financiële krant open en de handelstarieven vliegen je om de oren. De Trump regering is een economische ruzie gestart die uit dreigt te lopen in een stevige handelsoorlog. De gevolgen zijn nu al groot, bijvoorbeeld op het gebied van de rente op je spaarrekening en hypotheek. In deze blog vatten we de mogelijke gevolgen samen. 

ECB voorzichtiger met rentebeleid
De ECB (Europese Centrale Bank) heeft in maart voor de zesde keer in negen maanden de rente met 0,25 procentpunt verlaagd. De belangrijkste rente staat hierdoor nu op 2,5%. Doel van de ECB is het stimuleren van de economie. Goedkopere leningen moeten bedrijven en consumenten aanmoedigen om te investeren en te besteden, wat de economie draaiende houdt. Voor de renteverlagingen is ruimte, nu de inflatie is afgenomen.

Als consument merkt je dit ook. De rente op spaarrekeningen daalt vaak mee. Op het gebied van hypotheken kan de rente dalen, al geldt dit vooral voor hypotheken met een kortlopend rentetermijn. De verwachting was tot voor kort dat de ECB de rente in de komende tijd verder zou verlagen. Door de oplopende economische spanningen kijkt de ECB nu vooral de kat uit de boom.

Wat betekent een mogelijke handelsoorlog voor de rente?
De VS, Europa en andere werelddelen leggen elkaar forse importheffingen op. Het invoeren van producten wordt hierdoor duurder en minder aantrekkelijk. Dat kan grote gevolgen hebben voor bedrijven, consumentenprijzen en de wereldhandel in het algemeen. In die situatie zoeken beleggers vaak zekerheid. Investeren in veilige staatsobligaties wordt hierdoor interessanter, waardoor de rente daarop daalt. Ook hier valt weer een kanttekening bij te maken. Eerder zagen we de rente op staatsobligaties juist fors oplopen, vooral door de grote uitgaven van Europese overheden in defensie.

De rente op staatsobligaties heeft vooral weerslag op hypotheken met een vast rente termijn van 10 jaar of langer. Over het algemeen volgen geldverstrekkers de richting van deze rente, al zijn ze daar bij verlagingen vaak minder snel mee dan wanneer er aanleiding is voor renteverhogingen.

Inflatie onzekere factor
Centrale Banken willen het liefst een zo stabiel mogelijke inflatie, rond de 2 procent. Is deze veel hoger, dan wordt er minder uitgegeven omdat producten en diensten te duur worden. Aan de andere kant is er de angst voor deflatie, waarbij spullen goedkoper worden. Mensen stellen dan aankopen uit omdat ze in de toekomst misschien goedkoper uit zijn.

Een handelsoorlog zorgt voor onvoorspelbaarheid. Het teruglopen van de (wereld)handel kan aanleiding geven tot het verlagen van de rente. Tegelijk kunnen de handelstarieven leiden tot hogere inflatie. Centrale banken staan dan voor een dilemma: rente laag houden om de economie te steunen, of juist verhogen om inflatie te beteugelen. Voor jou als particulier kan dit betekenen dat rentes grilliger worden, een combinatie van renteverlagingen én onrust op de markten zorgt doorgaans voor veel beweging.

Richting hypotheekrente
De hypotheekrente was in de afgelopen maanden flink in beweging. Door de verlagingen van de ECB zijn de kortlopende hypotheekrentes gedaald. Heb je een rentevaste periode van bijvoorbeeld 5 jaar in gedachten, dan kun je profiteren van dit effect.

Langlopende hypotheekrentes - denk aan 20 of 30 jaar vast - reageren niet alleen op de ECB, maar vooral op de lange marktrente en verwachtingen over inflatie. Voor de korte termijn is de richting dalend. Door de economische onzekerheid en de dreiging van een handelsoorlog is de langere termijn minder helder. Niet in het minst omdat de ontwikkelingen op geopolitiek vlak zich razendsnel opvolgen.

Heb je een hypotheekrente die hoger ligt dan de actuele rente? Of ben je benieuwd welke rentevast termijn het beste bij je past in deze economisch roerige tijd? We nemen al je hypotheekvragen graag met je door. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheek en Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie